Käännös: Tieteilijät havaitsivat mangojen olevan tehokkaita luonnonmukaisia masennuslääkkeitä

Mangot (Mangifera indica), joita on runsaasti trooppisissa maissa, ovat kuuluisia makeista ja mehukkaista hedelmistään, mutta nämä eivät ole ainoa hyvä osa kasvia. Myös niiden puunkuori on hyödyllinen sen antamista monista terveyshyödyistä johtuen. Nigeriassa olevan Lagosin yliopiston tutkijoiden suorittaman tutkimuksen mukaan mangopuun kuoresta tehty uute parantaa merkittävästi masennusta.

Masennus on tila, jota sävyttävät pysyvät surullisuuden tai murheen tunteet. Siitä on tullut kasvavasti vallitsevaa vuosien myötä ja vaikuttaa nyt yli 16,2 miljoonaan amerikkalaiseen. Tästä tilasta kärsivät ihmiset kokevat myös matalaa energiatasoa, ruokahalun puutetta ja välinpitämättömyyttä asioihin, joista he aiemmin nauttivat. Sen lisäksi masennus kasvattaa myös itsemurhan, alkoholin ja huumeiden käytön, lihavuuden ja kroonisen kivun riskiä. Masentuneet potilaat ottavat usein masennuslääkkeitä, kuten serotoniinin takaisinoton estäjiä (SSRI), parantaakseen elämänlaatua. Joka tapauksessa näihin liittyy yleensä sivuoireita, jotka lukevat mukaansa uniongelmat, päänsäryt, painonnousun ja kasvaneen itsemurhariskin. Näiden takia tutkijat jatkavat etsintäänsä luonnonmukaisille vaihtoehdoille, jotka ovat sekä tehokkaita että turvallisia.

Mangopuuta, etenkin sen kuorta, käytetään laajalti ayurvedassa ja afrikkalaisessa lääkinnässä. Sitä käytetään yleisesti hoitamaan hypertensiota, unettomuutta, kasvaimen kasvua, reumatismia ja masennusta. Aikaisemmat tutkimukset osoittavat, että mangon kuoressa on runsaasti bioaktiivisia ainesosia, kuten alkaloideja, flavonoideja, saponiineja, tanniineja, fenoleja, askorbiinihappoa, riboflaviinia, niasiinia ja tiamiinia. Näillä fytokemikaaleilla saattaa olla rooli kasvin erilaisissa biologisissa aktiviteeteissa. Joka tapauksessa on olemassa rajallinen määrä tutkimuksia, jotka tutkivat sen masennuksen vastaista aktiviteettia.

Tässä tutkimuksessa tutkijat annostelivat mangopuun kuoriuutetta hiirille. Sen jälkeen he tarkkailivat hiiriä masennuksen ja ahdistuksen kaltaisen käyttäytymisen varalta käyttämällä pakotettua uintia, hännän kiinnittämistä ja korotettua plussasokkeloa testeinä. Ryhmä yritti myös määritellä mahdollisia toiminnan mekanismeja antamalla lisäksi tunnettuja aivojen välittäjäaineiden reittien estäjiä, joita käytetään masennuslääkinnässä. He käyttivät serotoniinin vastavaikuttajia, fenyylialaniinia ja metergoliinia, sekä myös johimbiinia ja sulpiridia, jotka tukkivat vastaavasti adrenaliinin ja dopamiinin reitit.

Näistä kokeista he havainnoivat, että mangopuun kuorella oli tehokkaita masennuksen ja ahdistuksen vastaisia vaikutuksia. Nämä johtuivat mahdollisesti serotoniinin, adrenaliinin ja dopamiinin kanssa tapahtuneista vuorovaikutuksista, koska vastavaikuttajien käyttö esti parantumisen hiirten masennuksen ja ahdistuksen kaltaisessa käyttäytymisessä.

Kaiken kaikkiaan nämä tulokset todistavat, että mangoja voidaan potentiaalisesti käyttää vaihtoehtoisina hoitokeinoina masennukselle ja vähentämään riippuvuutta haitallisista masennuslääkkeistä.

Muita mangon terveyshyötyjä

Jos sinulla on mangopuu kotona, niin pidä itseäsi onnekkaana, koska melkein kaikilla sen osilla on terveyshyötyjä. Kasvin eri osien käyttökohteita:

  • Lehdet parantamaan diabetesta — Vaikkakin mangon hedelmä voi olla huono diabetesta sairastaville ihmisille sen korkean sokeripitoisuuden takia, sen lehdet ovat eri juttu, koska niissä esiintyy diabeteksen vastaisia ominaisuuksia. Käytä niitä antamalla lehtien ensin kuivua. Sen jälkeen lehdistä tulee tehdä jauhoa, jota voit nauttia puoli teelusikallista päivässä.
  • Hedelmät estämään auringonpistoksia — Mangoissa on paljon vettä, joka tekee niistä hyviä pitämään kehon nesteytettynä. Juo lasillinen mangomehua tai pirtelöä kesällä pitämään auringonpistokset kurissa.
  • Siemenet nenäverenvuotoon — Älä heitä pois mangon siementä, kun olet syönyt hedelmän, etenkin jos kärsit nenäverenvuodosta. Jotta saisit vuodon lakkaamaan välittömästi, laita vain 2–3 pisaraa mangon siemenmehua sieraimiisi.
  • Lehdet hyönteisten puremiin — Mangon lehdistä saatavalla mehulla on tulehduksen vastaisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa helpottamaan hyönteisten puremia.

Lähteet:

Science.news

DeGruyter.com

Healthline.com

EverydayHealth.com

InstaH.com

https://www.naturalnews.com/2018-12-02-mangoes-are-powerful-natural-antidepressants.html#