KÄÄNNÖS: RUOKASOODAN MONET KÄYTTÖKOHTEET SELVIYTYMISTILANTEISSA

Jim Sawyer

Kesäkuu 5, 2012

RUOKASOODAN MONET KÄYTTÖKOHTEET VAIKEINA AIKOINA

(Tohtori Bones sanoo: tämä hyvin kirjoitettu ja erittäin hyödyllinen artikkeli oli lähetetty lukijamme JIM SAWYERIN toimesta, ja se kertoo teille lukemattomista keinoista, joita varten on järkeä kerätä varasto ruokasoodaa selviytymistilanteita varten. Minulla on tonnin verran tätä tavaraa avustamassa saniteetti- ja hygieniaolosuhteita lomapaikassamme. Jim kutsuu itseään vanhaksi hölmöksi; no, me tarvitsemme lisää hänen kaltaisiaan vanhoja hölmöjä ympärillemme. Vietän itse suurimman osan ajastani kuolaten kengilleni….)

Maailma on tuhon partaalla, ja minulla on kaikki valmiina kasassa; veteni, ruokani, tulentekovälineeni, aseeni ja ammukseni, 3 erilaista taisteluveistä, 5 eri tyyppistä maastopukua, vesisuodattimia, yönäkökiikarit, leirintävarusteet, selviytymisajoneuvo, selviytymissijainti ja suunnitelma. Minulla on myös 20 paunaa ruokasoodaa.

RUOKASOODAA?

Kyllä, ruokasoodaa. Sen jälkeen kun ilmapallo nousee ylös ja ulos ruudukosta, post-apokalyptisessa zombien täyttämässä maailmassa on läjäpäin käyttökohteita ruokasoodalle. Ruokasooda tai natriumbikarbonaatti auttaa pH:n säätelemisessä, pitäen aineen sopivana ja ei liian happoisena tai emäksisenä.

Kun ruokasooda tulee kosketuksiin joko happoisen tai emäksisen aineen kanssa, sen luonnollinen efekti on neutralisoida sen pH. Se päästää hiilidioksidikuplia, kun se vuorovaikuttaa hapon ja nesteen kanssa. Lisäksi ruokasoodalla on kyky hidastaa enempiä muutoksia pH:n tasapainossa, joka tunnetaan puskurointina. Tämä neutralisoinnin ja puskuroinnin kyky sallii ruokasoodan tehdä sellaisia asioita, kuten happoisten hajujen neutralisointi.

Sitä käytetään kaikkein yleisimmin leivonnassa, jossa se toimii nostatusaineena. Jos vaimosi on samanlainen kuin minun, jääkaapista löytyy aina avoin laatikko ruokasoodaa hajujen imemiseen.

Olen vanha hölmö ja minulla on hieman närästystä. Sen jälkeen kun mutanttizombimotoristit rikkovat kaikki apteekit, epäilen, että voisin löytää reseptilääkettä, jota käytän helpottaakseni närästystä. Epäilen, että pystyisin edes löytämään paketin Tumsia tai Rolaidsia. Ruokasooda on turvallinen ja tehokas antasidi helpottamaan närästystä, kipeätä vatsaa ja/tai happoista ruoansulatusvaivaa. Se on vanha lääke, jota on käytetty vuosisatoja ennen kuin Tums ja Rolaids tulivat kauppoihin.

Närästys kulkee suvussamme, ja isoisäni otti pienen lusikallisen ruokasoodaa vesilasissa jokaisen aterian jälkeen, pitääkseen vatsahapon kurissa. Hän kuoli 105 vuoden ikäisenä vuonna 1957, mutta muistan vieläkin hänet sekoittamassa sitä pöydän äärellä. En voi sanoa, että ruokasooda auttoi häntä elämään niin pitkään, mutta se teki hänestä paljon vähemmän kärttyisen.

Se toimii myös loistavasti hammastahnana. Voit käyttää sitä sellaisenaan tai tehdä tahnaa ruokasoodasta ja 3 prosenttisesta vetyperoksidiliuoksesta, jota voit käyttää vaihtoehtona kaupallisille fluorittomille hammastahnoille.

Sitten on hengityksenne. Hei ukot, jos aiotte saada yhtään ”kumppania” sen jälkeen kun olette menneet tansseihin, tarvitsette raikkaan hengityksen. Ainakin niin sanotaan mainoksissa. Laittakaa yksi teelusikallinen ruokasoodaa puolillaan täynnä olevaan vesilasiin, purskutelkaa, sylkäiskää ja huuhdelkaa. Haju on neutralisoitu, eikä vain peitetty; se auttaa myös vähentämään hammassairauksia. Hammaslääkäreihin on vaikea törmätä verkottomassa maailmassa. On kannattavaa pitää hampaansa ja ikenensä hyvässä kunnossa.

(Tohtori Bones sanoo: älkää aliarvioiko hammashygienian tärkeyttä. Onko teidän koskaan tarvinnut mennä töihin pahan hammassäryn kera? Ei ollut luultavasti tehokkain huviretkenne)

Muistakaa, että olen vanha. Minun kaltaisilleni voitte liottaa hammassovelluksia, kuten tekohampaita ja hammassiltoja, aineessa, jossa on 2 teelusikallista ruokasoodaa sekoitettuna lasiin tai pieneen kulhoon lämmintä vettä. Ruokasooda irrottaa ruoan tähteitä ja neutralisoi hajut, pitäen tekohampaat raikkaina. Voitte myös harjata tekohampaat puhtaaksi käyttämällä ruokasoodaa.

Yksi monista asioista, joista 17:en, 18:en ja 19:en vuosisadan kirjailijat mainitsivat kirjoituksissaan, oli tapa, miltä ihmiset haisivat silloin. Yhdellä sanalla sanoen, pahalta! Sen jälkeen, kun haju iskee tuulettimeen ja juoksette henkenne edestä, kylpyjä voi tulla harvoin vastaan.

Aion selviytyä pienen ryhmän kanssa ja suosisin, etteivät pahat tyypit pysty jäljittämään meitä hajun perusteella. Lisätkää hieman ruokasoodaa siihen peseytymiseen käyttämäänne vesiämpäriin ja tulette huomaamaan, että pysytte hajuttomana pidempään ilman saippuasta saatavaa kukkaista tuoksua, joka taas voisi paljastaa sijaintinne FEMA:n tyypeille.

Vanhassa lännessä monissa saluunoissa matkustelija pystyi ostamaan poletin viidellä taalalla. Lisädollarista sai olla ensimmäinen, joka käytti kylpyvettä. Jos saatte kylvyn, lisätkää ½ kupillista ruokasoodaa kylpyveteenne neutralisoimaan hapot iholla ja auttamaan pesemään pois öljy ja haju.

Hieman ruokasoodaa todella auttaa, kun puoli tusinaa jakavat saman kylpyveden. Tiedän, voitte peseytyä järvessä, mutta entäpä jos on talvi ja asutte Michiganissa? Jos olette fiksuja, lämmitätte tarpeeksi vettä kylpevälle joukollenne. Näin tehtiin ennen vanhaan.

Kylpynne jälkeen taputelkaa hieman ruokasoodaa käsivarsienne alle neutralisoimaan kehon hajut. Laittakaa tilkka shortseihinne estämään kuonan syntyminen, vähentämään hajua ja pitämään nuo herkät alueet kuivina. Mikään ei ole pahempaa kuin hautuma haarovälissä, kun olette maastojuoksulla.

Älkää unohtako lisätä vapaamuotoista määrää ruokasoodaa saappaisiinne. Se pitää jalkanne kuivempana, paremmalta tuoksuvina ja auttaa estämään rakkoja. Juoksuhautajalka ei ole kiva juttu, ja se voi maksaa henkenne.

Ei ole paljoa, mistä ruokasooda ei voisi poistaa hajua. Voitte käyttää sitä, kun pesette vaatteita, putsaatte tiskin sian teurastamisen jälkeen tai kun pesette auton, jossa olette juuri viettäneet 6 päivää ja yötä eräilemässä.

Rauhoittaaksenne jalkojanne kovan päiväpatikan jälkeen pusikoiden läpi ja paeten pahoja tyyppejä, sekoittakaa 3 ruokalusikallista ruokasoodaa astiaan lämmintä vettä ja liottakaa jalkojanne.

Kun lopulta pääsette pois selviytymissijannistanne, on vieläkin monta asiaa, mihin voitte käyttää ruokasoodaa:

 • Tulee varmasti olemaan paljon likaista työtä, puun pilkkomista, käymälöiden kaivamista ja työskentelyä ajoneuvojen parissa. Ennen kuin ryntäätte lounaalle, käyttäkää ruokasoodaa käsien puhdistukseen. Se hankaa pois hellästi maaperän ja neutralisoi hajut käsistänne.
 • Ruokasoodaa voi käyttää neutralisoimaan akkuhappokorroosion autoissa, generaattoreissa jne., koska se on miedosti emäksinen. (Varmistakaa, että akun navat ovat irrotettu ennen putsausta.) Tehkää tahnaa, jossa on 3 osaa ruokasoodaa ja 1 osa vettä, levittäkää kostealla liinalla hangataksenne korroosion pois akun navoista. Napojen puhdistamisen ja uudelleenkytkemisen jälkeen pyyhkäiskää ne paloöljyhyytelöllä tulevan korroosion estämiseksi.
 • Eräpaikassamme on septinen tankki. Säännöllinen ruokasoodan käyttö auttaa sitä virtaamaan vapaasti. 1 kuppi ruokasoodaa per viikko auttaa ylläpitämään suotuisan pH:n septisessä tankissanne.
 • Voitte sammuttaa tulia ruokasoodalla. Se voi auttaa pienten rasva- tai sähköpalojen alkukäsittelyssä, koska kun ruokasooda kuumenee, se luovuttaa hiilidioksidia, joka auttaa liekkien tukahduttamisessa. Pieniin ruoanlaittotuliin (paistinpannut, broilerit, uunit, grillit) astukaa taakse ja heittäkää kourallisia ruokasoodaa liekin pohjalle sammuttaaksenne tulen.
 • Levittäkää ruokasoodaa ympäri puutarhaa estääksenne jäniksiä syömästä vihanneksianne.
 • Käyttäkää ruokasoodaa torjumaan muurahaiset ja torakat.
 • Kun paikallinen supermarkettinne on ryöstetty, teidän täytyy tehdä vaatteistanne pitkään kestäviä. Haluatte niiden näyttävän niin hyviltä kuin mahdollista. Itsepintaisille tahroille kokeilkaa liottamista yön yli ruokasooda- ja pesuainesekoituksessa tai hangaten ruokasoodaa kostean pesusienen kera.

 

Älkää unohtako monia käyttökohteita keittiössä:

 • Kaikkein ensimmäisin ja tärkein asia sivilisaation lopun tullessa on se, että on parempi, ettei kukaan sotke kahviani. Voitte eliminoida kitkerät jälkimaut kahvipannuissa käyttämällä sekoitusta, jossa on 1/4 osaa ruokasoodaa 1 litrassa lämmintä vettä.
 • Ruokasooda on ruokaturvallinen keino puhdistaa likaa ja jäännöksiä tuoreista hedelmistä ja vihanneksista. Ripotelkaa vain hieman puhtaalle ja kostealle pesusienelle, hangatkaa ja huuhdelkaa.
 • Kun keitätte kanan, lisätkää teelusikallinen ruokasoodaa keitinveteen saadaksenne sulat pois. Sulat lähtevät helpommin ja liha on puhdasta ja valkoista.
 • Leirikeittiössä liottakaa kuivattuja papuja ruokasoodaseoksessa tehdäksenne niistä sulavampia.
 • Poistaa villiriistalta sen tunnusomaisen maun ruokasoodaseoksessa liottamalla.
 • Poistaa kalamaisen hajun fileistänne liottamalla raa’an kalan ruokasoodaseoksessa tunnin ajan jäähdyttimen sisällä ennen valmistamista.
 • Vähentää tomaattipohjaisten reseptien happosisältöä ripottamalla niihin ripaus ruokasoodaa. (Närästykseni kiittää.)
 • Älkää unohtako, että voitte siltikin käyttää sitä nostatusaineena leipää tehdessä. Ruoan jälkeen tehkää paksu tahna ruokasoodasta ja vedestä, ja käyttäkää sitä emaloitujen valurautaisten ja teräksisten keittiövälineiden hankaamiseen. Poistakaa pohjaan palanut ruoka pannusta liottamalla sitä ruokasoodaseoksessa 10 minuutin ajan ennen pesemistä.

 

Tarvitsette varmasti soodaa varmistukseksi lääketarvikkeisiinne:

 • Voitte hoitaa hyönteisten puremia ja kutiavaa ihoa ruokasoodalla. Hyönteisten puremiin tehkää tahnaa ruokasoodasta ja vedestä ja laittakaa sitä salvana ongelmakohtaan. Helpottaaksenne kutinaa ravistelkaa hieman ruokasoodaa kädessänne ja hangatkaa sitä nihkeälle iholle.
 • Siitä on jopa kohtuullisen hyväksi puhdistajaksi haavoille, mutta se pistää hieman. Laittakaa sitä ihottumiin ja myrkkymurattien ärsytyksiin.
 • Ryhmän lääkintämies voi käyttää ruokasoodaa avatakseen tukkoisen nenän laittamalla teelusikallisen ruokasoodaa kattilalliseen kiehuvaa vettä ja antaen potilaan hengittää höyryjä.
 • Onko teillä hyvin pieniä lapsia? Kun tuntemamme maailma loppuu, teidän täytyy mennä takaisin kangasvaippoihin. Vauvan iho vaatii kaikkein hellävaraisimmat puhdistusaineet. Sekoittakaa 1/2 kuppia ruokasoodaa 2 litraan vettä, ja liottakaa vaipat läpikotaisin. Hieman ruokasoodaa vaipassa yöllä voi vähentää ammoniakin hajua ja sen aiheuttamaa ihottumaa. Lisäksi voitte laittaa kaksi ruokalusikallista vauvanne kylpyveteen auttamaan vaippaihottuman hoidossa.

Ovatko lapsenne nelijalkaisia? Voitte käyttää ruokasoodaa lemmikkipetien ja kissanhiekkalaatikoiden hajunpoistoon. Peittäkää pesuelaatikon pohja ruokasoodalla ja täyttäkää normaaliin tapaan pahnoilla. Raikastusta varten vaihtojen välillä ripotelkaa ruokasoodaa pahnojen päälle läpikotaisen puhdistuksen jälkeen. Eliminoikaa hajut lemmikkipedeistänne ripottelemalla vapaasti ruokasoodaa, odottakaa 15 minuuttia (tai pidempään vahvoja hajuja varten) ja sitten viekää ne ulos ja lyökää kuin mattoa konsanaan.

Ette halua lemmikkienne hajustavan mökkiänne? Antakaa niille kylpy ruokasoodan kera. Se on hyvää niiden turkille ja iholle sekä tekee loistavaa työtä koiran hajun karkottamisessa. Tämä ruokasoodakylpy toimii muuten melko hyvin haisunäädän hyökkäyksien jälkeen, niin ihmisille kuin eläimille.

Siinäpä teille. Selviytyminen ei ole aina kiinni aseista, ammuksista ja hienoista varusteista. Esi-isämme eivät vain selvinneet, vaan elivät tällä tapaa ja siirtyivät tekemään maailmasta sen mikä se on tänään. Sillä ei ole väliä, miten paljon varastoitte, sillä joudutte menemään perusasioihin jossain vaiheessa, jos haluatte jatkaa elämistä. Varastoidut tarvikkeet kestävät vain tietyn verran. Ruokasooda on ollut kiinteä kaluste monissa erämaakodeissa pitkän aikaa.

Esi-isämme ja -äitimme käyttivät sitä siitä syystä, että se toimii ja tekee monia töitä. Älkää unohtako lisätä sitä varastoonne.

http://www.pakalertpress.com/2012/06/05/the-many-uses-of-baking-soda-in-survival-situations/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+pakalert+%28Pak+Alert+Press%29

Lähde: http://www.fourwinds10.net/siterun_data/health/survival_prepardness/news.php?q=1339003503