Käännös: Musta riisi: uusi syöpää vastaan taisteleva superruoka

Danica Collins

Tammikuun 31. päivä v. 2015

 

black_rice-300x200

Tiesitkö… että musta riisi voi olla uusi syöpää vastaan taisteleva superruoka?

Eksoottinen musta riisi, jossa on runsaasti antioksidanttisia antosyaaneja, on kokojyvä, joka kilpailee tuoreiden hedelmien kanssa antioksidantin väkevyydessä. Tutkimus, joka esiteltiin American Chemical Council -neuvoston 240. kansallisessa tapaamisessa, vahvisti, että yksi lusikallinen mustaa riisilesettä – vastaa 10:tä lusikallista keitettyä mustaa riisiä – sisältää saman määrän antioksidantteja kuin lusikallinen tuoreita mustikoita.

Louisianan yliopiston tutkijat analysoivat lesenäytteitä mustasta riisista, joka oli kasvatettu eteläisessä osassa Yhdysvaltoja, ja havaitsivat niiden olevan täynnä vähäsokerisia ja korkeakuituisia kasviyhdistelmiä, joiden on todistettu estävän sydänsairauksia ja taistelevan syöpää vastaan.

”Vain lusikallinen mustariisilesettä sisältää enemmän [tiettyjä terveyttä edistäviä antioksidantteja] kuin mitä löydetään lusikallisesta mustikoita, mutta vähemmän sokerin kera ja enemmän kuidun ja E-vitamiini antioksidanttien kera.”, sanoi Zhimin Xu, apulaisprofessori ruokatieteiden osastolla Louisianan yliopiston maatalouskeskuksessa.

Kielletty riisi

Mustaa riisiä vaalittiin muinaisessa Kiinassa hyvin harvinaisena, ravinteikkaana ja maukkaana kaikista riiseistä. Itse asiassa kiinalaiset viittasivat siihen ”kiellettynä riisinä”, jota söi vain ylimystö. Valitettavasti se tippui suosiosta vuosisatojen kuluessa, ja sitä käytetään nyt Aasiassa pääasiassa ruoan koristeena ja nuudeleiden, sushin ja jälkiruokien ainesosana. Se on edelleen täysin harvinainen lännessä, vaikkakin sen uusi asema superruokana, joka voi taistella syöpää vastaan ja estää sydäntauteja, voi tuoda sen pois piilosta ja takaisin suosioon.

Antosyaaneista pursuava

Kuten monet muut – mukaan lukien mustikat ja porkkanat – musta riisi on ladattu antosyaaneilla, antioksidanteilla, jotka antavat näille ruoille niiden voimakkaat värit.

Antosyaani-antioksidantit antavat monia voimakkaita terveyshyötyjä, kuten…

  •   Eliminoivat haitallisia vapaita radikaalimolekyylejä
  •   Suojelevat verisuonia valtimonrasvoittumalta
  •   Suojelevat DNA-vahinkoa vastaan, joka aiheuttaa syöpää

Mitä tummempi riisi, sitä parempi. Valkoisesta riisistä on poistettu terveellinen antosyaanilese, joka tekee mustasta riisistä niin ravinteikasta. Ruskean riisin leseen on osoitettu sisältävät korkeampia pitoisuuksia gamma-oryzanol-antioksidantteja, joka vähentää LDL ”huonoa” kolesterolia ja estää sydäntauteja. Mustassa riisissä on kaikki tämä ja paljon enemmän!

Koska antosyaanit mustassa riisissä ovat vesiliukoisia, ne voivat saavuttaa alueita kehossa, joita rasvaan liukenevat antioksidantit eivät voi, joka on syy sille, miksi lukuisat tutkimukset ovat yhdistäneet antioksidanttirikkaat ruokavaliot vähentämään sydäntaudin ja syövän riskejä, kuten myös moniin muihin terveysvaikutteisiin.

Ryhdy luovaksi mustan riisin kanssa

Inspiroitukaa olemaan luovia soveltamaan tätä purppuran sävyistä superruokaa ruokavalioonne. Sillä on voimakas ja pähkinämäinen maku, joka pureskellessa vapauttaa aavistuksen hedelmämäistä makua. Jos maku on hieman liian multainen, niin jauhakaa riisinjyvät jauhoksi ja sirotelkaa kalan, lihan…jopa pannukakkujen päälle! Asiantuntijat neuvovat, että mustaa riisiä ostaessa tulisi etsiä ”mustaa täysjyväriisiä” ainesosalistan huipulta, jotta varmistuisi puhtaudesta.

Löytääksenne tauteja vastaan taistelevia ja kestävyyttä tukevia superruokia, jotka voivat dramaattisesti muuttaa elämänne.

Lähteet:

earthweareone.com

http://www.healthfreedoms.org/black-rice-the-new-cancer-fighting-super-food/

http://www.fourwinds10.net/siterun_data/health/holistic_alternative_medicine/news.php?q=1422724751