Käännös: Musta riisi: uusi syöpää vastaan taisteleva superruoka

Danica Collins

31.1.2015

 

 

Tiesitkö…että musta riisi saattaa olla uusi syöpää vastaan taisteleva superruoka?

Eksoottisessa mustassa riisissä on runsaasti antioksidanttisia antosyaaneja ja on kokojyvä, joka kilpailee tuoreiden hedelmien antioksidanttiväkevyyden kanssa. Tutkimus, joka esiteltiin American Chemical Councilin 240. kansallisessa tapaamisessa, vahvisti, että yksi lusikallinen mustaa riisilesettä – vastaa kymmentä lusikallista keitettyä mustaa riisiä – sisältää saman määrän antioksidantteja kuin lusikallinen tuoreita mustikoita.

Louisianan osavaltion yliopistossa olevat tutkijat analysoivat lesenäytteitä mustasta riisistä, joka kasvoi eteläisessä osassa Yhdysvaltoja, ja havaitsivat niiden olevan täynnä vähäsokerisia ja korkeakuituisia kasviyhdistelmiä, joiden on todistettu ehkäisevän sydäntauteja ja taistelevan syöpää vastaan.

”Vain lusikallinen mustariisilesettä sisältää enemmän [tiettyjä terveyttä edistäviä antioksidantteja] kuin mitä on lusikallisessa mustikoita, mutta sisältää vähemmän sokeria ja enemmän kuituja sekä E-vitamiiniantioksidantteja”, sanoi Zhimin Xu, apulaisprofessori ruokatieteen osastolla Louisianan valtion yliopiston maatalouskeskuksessa.

Kielletty riisi

Mustaa riisiä arvostettiin muinaisessa Kiinassa kaikkein harvinaisimpana, ravinteikkaana ja maukkaimpana riisinä. Itse asiassa kiinalaiset viittasivat siihen ”kiellettynä riisinä”, jota sai syödä vain ylimystö. Valitettavasti sen suosio laski vuosisatojen aikana, ja sitä käytetään nyt Aasiassa pääasiassa ruoan koristeluun ja nuudeleiden, sushin ja jälkiruokien ainesosana. Se on vieläkin täydellinen harvinaisuus lännessä, vaikkakin sen uusi asema syöpää vastaan taistelevana superruokana ja sydäntautien ehkäisijänä saattaa tuoda sen pois piilosta ja takaisin suosikiksi.

Täynnä antosyaaneja

Kuten monet muut – mukaan lukien mustikat ja porkkanat – musta riisi on täynnä antosyaaneja, antioksidantteja, jotka antavat näille ruoille voimakkaan värinsä.

Antosyaaniantioksidantit tuovat monia tehokkaita terveyshyötyjä, kuten…

  •   Eliminoivat haitallisia vapaita radikaalimolekyylejä
  •   Suojelevat verisuonia rasvoittumilta
  •   Suojelevat DNA-vahinkoa vastaan, joka aiheuttaa syöpää

Mitä tummempi riisi, sitä parempi. Valkoisesta riisistä on poistettu terveellinen antosyaania täynnä oleva lese, joka tekee mustasta riisistä niin ravinteikkaan. Ruskean riisin leseen on osoitettu sisältävän korkeampia määriä gamma-oryzanol-antioksidantteja, jotka madaltavat ”pahaa” LDL-kolesterolia ja auttavat ehkäisemään sydäntauteja. Mustassa riisissä on kaikki tämä ja paljon enemmän!

Koska antosyaanit mustassa riisissä ovat vesiliukoisia, ne voivat päästä alueisiin kehossa, joihin rasvaliukoiset antioksidantit eivät pääse, jonka takia lukuisat tutkimukset ovat yhdistäneet ruokavaliot, joissa näitä antioksidantteja on paljon, matalampiin sydäntauti- ja syöpäriskeihin sekä joukkoon muita terveyshyötyjä.

Ruvetkaa luoviksi mustan riisin kanssa

Inspiroidu ryhtymään luovaksi sisällyttämällä tämä purppurainen superruoka ruokavalioosi. Sillä on voimakas ja pähkinäinen maku, joka luovuttaa hedelmäisen maun jauhaessasi sitä. Jos maku on hieman liian multainen, niin sekoita riisinjyvät jauhoksi ja sirottele kalan ja lihan päälle…jopa pannukakuille! Asiantuntijat neuvovat, että mustaa riisiä ostettaessa tulisi katsoa ”kokojyväistä mustaa riisiä” ainesosalistan alussa, puhtauden varmistamiseksi.

Lähteet:

earthweareone.com

http://fourwinds10.com/siterun_data/health/holistic_alternative_medicine/news.php?q=1422724751