KÄÄNNÖS: MSG (Natriumglutamaatti, aromivahvenne, E621): Onko tämä äänetön tappaja piileksimässä keittiön kaapeissasi?

Dr. Mercola

Laajalle levinnyt ja äänetön tappaja, joka on pahempi terveydellenne kuin alkoholi, nikotiini ja monet huumeet, on mahdollisesti lymyilemässä keittiön kaapeissanne juuri nyt.

MSG on yksi pahimmista markkinoilla olevista ruoan lisäaineista, ja sitä käytetään purkkikeitoissa, korpuissa, lihoissa, salaatin kastikkeissa, pakasteruoissa ja monessa muussa. Sitä voi löytää paikallisesta supermarketista, ravintolasta, lastenne kouluruokalasta ja mikä ihmeellisintä, jopa vauvojen ruoasta ja äidinmaidonkorvikkeesta.

MSG on enemmän kuin vain mauste, kuten suola tai pippuri, se itseasiassa muuttaa ruoan makua, saaden käsitellyt lihat ja pakasteateriat maistumaan tuoreelta ja tuoksumaan paremmalta, salaatinkastikkeet maukkaammiksi ja purkkiruoat vähemmän metallisiksi.

Samalla kun MSG:n edut ovat ruokateollisuudessa selviä, tämä lisäaine voi hitaasti ja hiljalleen tehdä suurta vahinkoa terveydellenne.

Mitä MSG tarkalleen ottaen on?

Saatatte muistaa, kun MSG jauhe nimeltään ”Accent” tuli ruokakauppoihin Yhdysvalloissa. Monta aikakautta aiemmin vuonna 1908 keksittiin natriumglutamaatti. Keksijä oli Kikunae Ikeda, japanilainen mies, joka huomasi luonnollisen maun parantuneen merilevässä.

Ottamalla vinkin tästä aineesta he pystyivät tekemään keinotekoista lisäainetta nimeltään MSG, ja hän partnerinsa kanssa perustivat Ajinomoton, joka on nyt maailman suurin MSG:n tuottaja (ja mielenkiintoisesti myös lääkkeiden valmistaja) [2]

Kemiallisesti puhuen MSG on arviolta 78 % vapaata glutamaattihappoa, 21 % natriumia ja aina 1 % saakka epäpuhtauksia. [3]

On harhaluulo, että MSG olisi mauste tai ’lihan mureuttaja’. Todellisuudessa MSG:ssä ei ole paljoa makua, mutta silti kun syöt MSG:tä, ajattelet että syömäsi ruoka sisältää enemmän proteiinia ja maistuu paremmalta. Se tekee sen huijaamalla kieltäsi, käyttäen vähän tunnettua viidettä perusmakua: umamia.

Umami on glutamaatin maku, se on maukas maku monissa japanilaisissa ruoissa, pekonissa ja myös myrkyllisessä ruoanlisäaineessa MSG:ssä. Umami on se, joka MSG:n kanssa saa ruoan maistumaan sydämellisemmältä, voimakkaammalta ja yleensä paremmalta useimmille ihmisille kuin ilman MSG:tä.

Ainesosa ei ollut laajalle levinnyt Yhdysvalloissa ennen toista maailmansotaa, jolloin Yhdysvaltojen armeija huomasi japanilaisten annosten olevan maukkaampia MSG:n ansiosta kuin Yhdysvaltalaisten versioiden.

Vuonna 1959 Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) nimesi MSG:n ”yleisesti turvalliseksi” (GRAS), ja se on pysynyt niin siitä asti. Silti se oli merkki siitä, että vain 10 vuotta myöhemmin tauti tunnettuna ”Kiinalaisen ravintolan syndroomana” tuli lääketieteen kirjallisuuteen, luonnehtien lukuisia sivuvaikutuksia aina turtumuksesta sydämentykytykseen, joita ihmiset kokivat syötyään MSG:tä.

Nykyään tätä syndroomaa on sopivammin kutsuttu ”MSG oireyhtymäksi”, jonka elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) tunnistaa ”lyhytaikaisiksi oireiksi” MSG:lle. Oireista tulossa vielä lisää.

Miksi MSG on niin vaarallinen?

Yksi parhaista yleiskatsauksista MSG:n hyvin todellisista vaaroista tulee Dr. Russell Blaylockilta, lautakunnan sertifioidulta neurokirurgilta ja ”Excitotoxins: The Taste that Kills” kirjoittajalta. Siinä hän selittää, että MSG on eksitotoksiini, joka tarkoittaa, että se yliärsyttää solujanne vahingon tai kuoleman pisteeseen, aiheuttaen eri asteista aivovahinkoa — ja potentiaalisesti jopa laukaisee tai pahentaa oppimisvaikeuksia, Alzheimerin tautia, Parkinsonin tautia, Lou Gehrigin tautia ja muutakin.

Osa ongelmaa on myös se, että vapaa glutamaattihappo on sama aivojen välittäjäaine, jota aivonne, hermojärjestelmä, silmät, haima ja muut elimet käyttävät aloittamaan tiettyjä prosesseja kehossanne. [4] Jopa FDA väittää:

”Tutkimukset ovat osoittaneet, että keho käyttää glutamaattia eli aminohappoa hermoimpulssin välittäjänä aivoissa ja että muissa osissa kehoa on myös glutamaattiin reagoivia kudoksia.”

Glutamaattireseptoreiden epänormaali toiminta on yhdistetty tiettyjen neurologisten tautien kanssa, kuten Alzheimerin tauti ja Huntingtonin korea. Glutamaatti-injektiot laboratorioeläimiin ovat tuottaneet vahinkoa aivojen hermosoluille.” [5]

Vaikkakin FDA jatkaa väittämistä, että MSG:n syöminen ruoassa ei aiheuta näitä pahoja vaikutuksia, monet muut asiantuntijat sanovat toisin.

Tohtori Blaylockin mukaan lukuisia glutamaattireseptoreita on löydetty sydämenne sähköjohtumisjärjestelmästä ja sydänlihaksesta itsestään. Tämä voi olla vaurioittavaa sydämellenne ja voi jopa selittää yhtäkkiset kuolemat, joita on joskus nähty nuorien urheilijoiden joukossa.

Hän sanoo:

”Kun liiallista määrää ruoasta tulleita eksitotoksiinia, kuten MSG:tä, hydrolysoitua proteiinia soijaproteiini-isolaattia ja tiivistettä, luonnollista makuainetta, kaseiinia ja aspartaattia aspartaamista on syöty, niin nämä glutamaattireseptorit ovat ylistimuloituja, tuottaen rytmihäiriöitä.

Kun magnesiumvarastot ovat alhaiset, kuten näemme urheilijoilla, glutamaattireseptorit ovat niin herkkiä, että jopa alhaisesta määrästä näitä eksitotoksiineja voi seurata rytmihäiriöitä ja kuolema.”[6]

Monia muita haitallisia vaikutuksia on myös yhdistetty MSG:n säännölliseen kulutukseen, mukaanlukien:

– Lihavuus

– Silmävaurio

– Päänsäryt

– Uupumus ja hämmentyneisyys

– Masennus

Lisäksi jopa FDA myöntää, että ”lyhyen ajan reaktiot” tunnettuna MSG oirekompleksina, voivat tapahtua tietyissä ihmisryhmissä, nimittäin niissä, jotka ovat syöneet ”suuria annoksia” MSG:tä tai ne joilla on astma.[7]

FDA:n mukaan MSG oirekompleksi voi pitää sisällään oireita, kuten:

– Turtumus

– Polttava tuntemus

– Kihelmöinti

– Painetta kasvoissa tai kireyttä

– Kipua rintakehässä tai hengitysvaikeuksia

– Päänsärky

– Pahoinvointi

– Nopea sydämenlyönti

– Uneliaisuus

– Heikkous

Kukaan ei tiedä varmasti, kuinka moni ihminen voi olla ”herkkä” MSG:lle, mutta tutkimukset 1970-luvulta osoittavat, että 25:stä prosentista 30:een prosenttiin Yhdysvaltojen populaatiota oli intoleranttia MSG:lle — määrissä, jotka olivat silloin löydetty ruoasta. Kun MSG:n käyttö oli laajentunut dramaattisesti siitä ajasta, on arvioitu, että se on vaikuttanut populaatioon 40 prosenttiin asti.[8]

Kuinka määritellä MSG:n olemassaolo ruoassanne

Ruoan valmistajat eivät ole tyhmiä ja ovat törmänneet tosiasiaan, että teidän kaltaiset ihmiset haluavat välttää syömästä tätä häijyä ruoan lisäainetta. Tästä tuloksena, luuletteko heidän vastanneen poistamalla MSG:n tuotteistaan? No, muutamat ovat voineet, mutta suurin osa heistä yritti vain ”puhdistaa” etikettinsä. Toisin sanoen, he yrittivät piilottaa tosiasian, että MSG on ainesosa.

Kuinka he tekevät tämän? Käyttämällä nimiä, joita te ette ikinä yhdistäisi MSG:hen.

Nimittäin FDA vaatii, että ruoanvalmistajat listaavat ainesosan ”natriumglutamaatti” ruokaetiketeissä, mutta heidän ei tarvitse merkitä vapaata glutamaattihappoa sisältäviä ainesosia, vaikkakin se on MSG:n pääkomponentti. (lihavointi lisätty jälkikäteen)

On yli 40 merkittyä glutamaattihappoa sisältävää ainesosaa, [9] mutta ette ikinä tietäisi sitä vain niiden nimien perusteella. Lisäksi joissain ruoissa glutamaattihappoa muodostuu prosessoinnin aikana, ja edelleen, ruokien etiketit eivät anna teille keinoa tietää varmasti.

Vinkkejä MSG:n pitämiseksi poissa ruokavaliostanne

Yleisesti ottaen, jos ruoka on prosessoitua, voitte olettaa sen sisältävän MSG:tä (tai yhtä sen valeainesosaa). Joten jos pidäydytte täydessä tuoreiden ruokien ruokavaliossa, voitte hyvin pitkälti taata, että vältätte tämän myrkyn.

Toinen paikka, jossa teidän täytyy varoa MSG:tä, on ravintolat. Voitte kysyä tarjoilijalta, mitkä tuotteet ruokalistassa ovat MSG vapaita ja pyytää, ettei MSG:tä lisätä ateriaanne, mutta tietenkin ainoa paikka, jossa voitte olla täysin varmoja siitä, mitä ruokaanne on lisätty, on oma keittiönne.

Jotta olisitte turvallisella puolella, teidän tulisi myös tietää, mitä ainesosia varoa paketoiduissa ruoissa. Tässä on lista ainesosista, jotka AINA sisältävät MSG:tä:

Autolysoitu hiiva, kalsiumkaseinaatti, gelatiini, glutamaatti, glutamaattihappo, hydrolysoitu proteiini, kaliumglutamaatti, natriumglutamaatti, natriumkaseinaatti, teksturoitu proteiini, hiivauute, hiivaruoka, hiivaravinne

Nämä ainesosat USEIN sisältävät MSG:tä tai luovat MSG:tä käsittelyn aikana:[10]

Aromit ja makuaineet, mausteet, luonnolliset aromit ja makuaineet, luonnollinen porsasaromi, luonnollinen nauta-aromi, luonnollinen kana-aromi, soijakastike, soijaproteiini isolaatti, soijaproteiini, lihaliemi, liemi, mallasuute, mallasaromi, ohramallas, mikä tahansa entsyymimuutettu, karrageeni, maltodekstriini, pektiini, entsyymit, proteaasi, maissitärkkelys, sitruunahappo, maitojauhe, mikä tahansa proteiinivahvistettu, mikä tahansa ultra-pastöroitu

Joten jos syötte prosessoituja ruokia, muistakaa olla valppaana näistä monista MSG:n piilonimistä.

Valinta olla MSG:stä vapaa

Tekemällä päätöksen välttää MSG:tä ruokavaliossanne niin paljon kuin mahdollista, on viisas valinta lähes kaikille. Myönnettävästi se vaatii hieman enemmän suunnittelua ja aikaa keittiössä valmistaa ruoka kotona, käyttäen tuoreita ja paikallisesti kasvatettuja ainesosia. Mutta tietäen, että ruokanne on puhdasta ja ei sisällä myrkyllisiä lisäaineita, kuten MSG:tä, tekee siitä hyvin sen arvoista.

Lisäksi kokonaisten ruokien valitseminen tulee lopulta antamaan teille paremman maun ja enemmän terveysarvoa kuin mikään MSG:llä lastattu prosessoitu ruoka, minkä voitte ostaa supermarketistanne.

[1] Mercola.com ”The Shocking Dangers of MSG You Don’t Know,” video Part 1

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2007/08/28/dangers-of-msg.aspx?aid=CD12

[2] Price-Pottenger Nutrition Foundation, Samuels, Jack ”MSG Dangers and Deceptions”

http://www.ppnf.org/catalog/ppnf/Articles/MSG.htm

[3] Price-Pottenger Nutrition Foundation, Samuels, Jack ”MSG Dangers and Deceptions”

http://www.ppnf.org/catalog/ppnf/Articles/MSG.htm

[4] MSGTruth.org ”What Exactly is MSG?”

http://www.msgtruth.org/whatisit.htm

[5] U.S. Food and Drug Administration ”FDA and Monosodium Glutamate (MSG)” August 31, 1995

http://www.foodsafety.gov/~lrd/msg.html

[6] eMediaWire ”Athlete Alert: Renowned Neurosurgeon Identifies Aspartame & MSG in Sudden Cardiac Death” April 15, 2005

http://www.emediawire.com/releases/2005/4/emw225071.htm

[7] FDA Consumer Magazine ”MSG: A Common Flavor Enhancer” January-February 2003

http://www.fda.gov/fdac/features/2003/103_msg.html

[8] TruthinLabeling.org ”This is What the Data Say About Monosodium Glutamate Toxicity and Human Adverse Reactions”

http://www.truthinlabeling.org/Proof_AdverseReactions_AR.html

[9] Price-Pottenger Nutrition Foundation, Samuels, Jack ”MSG Dangers and Deceptions”

http://www.ppnf.org/catalog/ppnf/Articles/MSG.htm

[10] Price-Pottenger Nutrition Foundation, Samuels, Jack ”MSG Dangers and Deceptions”

http://www.ppnf.org/catalog/ppnf/Articles/MSG.htm

http://www.fourwinds10.com/siterun_data/health/harmful_products/news.php?q=1240446447