KÄÄNNÖS: Candidan ylikasvu: tosiasioita ja vinkkejä sen hoitoon

Candida on sieni tai hiivan muoto, joka ilmenee luonnollisesti ihmiskehossa. Sitä voidaan löytää suusta ja sisäelimistä. On normaalia, että tätä sientä on kehossasi; joka tapauksessa sieni pystyy myös hyökkäämään kehoasi vastaan. Tämä tunnetaan candidan ylikasvuna, ja sillä voi olla negatiivisia sivuvaikutuksia.

Mitkä ovat candidan ylikasvun oireet?

Candidan ylikasvu aiheuttaa erinäisiä ruoansulatusongelmia, koska liika candida voi vahingoittaa suoliston seinämiä. Se voi myös aiheuttaa terveysongelmia, kuten:

 • Allergioita, yliherkkyyksiä ja intoleranssia kosteudelle tai homeelle;
 • Aivosumua, huimausta, päänsärkyä ja migreenejä;
 • Flunssan kaltaisia oireita (esim. liiallista limaa);
 • Ruoansulatusongelmia (esim. vatsan turvotusta tai kipua, närästystä, ummetusta ja ilmavaivoja);
 • Väsymystä, kroonista väsymystä ja yleistä väsymyksen tunnetta;
 • Ihon tai kynsien sieni-infektioita;
 • Heinänuhaa ja astmaa;
 • Nivelkipua, jäykkyyttä tai nivelten turvotusta;
 • Uniongelmia (esim. unettomuutta ja levotonta unta).

Valitettavasti candidan ylikasvu sekoitetaan joskus muihin sairauksiin. Jotkut terveydenhuoltoammattilaiset hoitavat tilan oireita tosiasiallisen ongelman sijaan.

Myös antibiootit voivat aiheuttaa candidan ylikasvua, etenkin sen takia, koska nämä lääkkeet eliminoivat kaikki bakteerit, mukaan lukien ”hyvät” yksilöt, joista ruoansulatus hyötyy. Vaikkakin jos antibiootit ovat tehottomia candidaa vastaan, koska se on sieni, lääke aiheuttaa kehossa epätasapainon.

Yksilö, jolla on vahva immuunijärjestelmä, kykenee kestämään candidan ylikasvuun liittyvät oireet. Joka tapauksessa tyypillisestä länsimaisesta ruokavaliosta puuttuu välttämättömät ravintoaineet, jotka vahvistavat immuunijärjestelmää. Muut tekijät, jotka osallistuvat candidan ylikasvuun, lukevat mukaansa sokeria täynnä olevan ruokavalion ja jalostetut hiilihydraatit, liiallinen alkoholin juonti ja stressaava elämäntyyli.

Kuinka hoidat candidan ylikasvua?

Sen lisäksi, että voit keskustella holistisen ammattilaisen kanssa, voit kokeilla kotitestiä määritelläksesi, onko sinulla candidan ylikasvua. Tee tämä aamulla, ennen kuin juot tai syöt aamiaistasi.

Vaiheet:

 1. Ota lasillinen huoneenlämpöistä ja suodatettua vettä.
 2. Sylje vesilasiin.
 3. Odota 30–60 minuuttia, sitten tarkista sylki. Sinulla saattaa olla candidan ylikasvua, mikäli syljestä kulkee vana alas veteen, tai jos utuinen sylki vajoaa lasin pohjalle.

Jos sinulla on candidan ylikasvua, voit kontrolloida sitä noudattamalla viittä seuraavaa askelta:

(1) Älä syö sokerisia ruokia.

Sokeriset ruoat ruokkivat candidaa, joten yritä välttää kaikkea, jossa on makeuttajia, kuten hunaja ja fruktoosi. Yritä rajoittaa hedelmien syöntiäsi, koska myös ne ovat täynnä sokeria. Muut sokeria sisältävät ruoat lukevat mukaansa alkoholin, kahvin, maidon, viljat, prosessoidun ruoan ja tärkkelyksiset vihannekset (esim. punajuuret, perunat ja jamssit).

(2) Eliminoi candidan ylikasvu.

Liiallisen candidan tappamiseksi kehossa sisällytä ruokavalioosi sieniä tuhoavia ruokia, kuten:

 • Oliivilehtiuute – Tämä sisältää fenolisen yhdisteen, jolla on sieniä ja viruksia vastaan taistelevia ominaisuuksia.
 • Pau d’arco (Lapacho tai Taheebo) – Pau d’arco -puun sisempää kuorta myydään teenä tai ravintolisäkapselina.
 • Raaka valkosipuli – Raa’alla valkosipulilla on rikkiyhdisteitä, joissa on sieniä tuhoavia ominaisuuksia. Tuore valkosipuli on tehokasta ja etenkin silloin, kun se murskataan (parhaan tuloksen saavuttamiseksi syö valkosipuli 10 minuutin jälkeen). Voit myös syödä raakaa valkosipulia aterian kanssa, jos valkosipulin maku on itsessään liikaa.
 • Raaka suodattamaton omenaviinietikka (Bragg-merkkinen) – Laimenna ruokalusikallinen omenaviinietikkaa lasilliseen huoneenlämpöistä vettä, jonka jälkeen sekoita. Juo sekoitus 30–60 minuuttia ennen ateriaa.

Keskustele lääkärisi kanssa, ennen kuin otat ravintolisiä. Voit myös syödä paljon tuoreita luomuvihanneksia.

(3) Lisää hyviä bakteereja ruoansulatusjärjestelmääsi.

Jotta candidan ja hyvien bakteerien tasapaino syntyisi uudelleen, syö ruokia probioottien tai ”ystävällisten” bakteerien kera. Näiden lähteitä ovat kimchi, kombutsa, hapankaali ja jogurtti.

(4) Vahvista immuunijärjestelmääsi.

Immuunijärjestelmäsi parantamiseksi noudata terveellistä ruokavaliota, joka sisältää hyviä rasvoja ja vähärasvaisia proteiineja. Rajoita hiilihydraattien syöntiä ja syö tuoreita ja luonnonmukaisia ruokia niin paljon kuin mahdollista. Lisäravinteet, kuten klorella ja C- ja E-vitamiinit, voivat myös vahvistaa immuunijärjestelmääsi.

(5) Pysy rauhallisena ja hoida stressitasoasi.

Jos sinulla on jo ylikasvanut candida, stressi saattaa vain tehdä neljästä edellisestä vaiheesta tehottomia. Harkitse stressiä helpottavia keinoja, kuten liikuntaa, meditaatiota ja joogaa. Yritä pitää hauskaa näiden keinojen kanssa ja älä yritä hoputtaa paranemista.

Yhdistä oikea asenne terveellisen ruokavalion kanssa sekä älä aliarvioi sitä, miten placebo-efekti toimii. Mielesi on yksi voimakas parantamistyökalu, joka voi auttaa hoitamaan candidan ylikasvua.

Lähteet:

WakingTimes.com

MindBodyGreen.com

https://www.naturalnews.com/2018-09-13-candida-overgrowth-facts-and-tips-to-manage-it.html#