KÄÄNNÖS: ALUMIINISUOLAT DEODORANTEISSA AIHEUTTIVAT SYÖPÄÄ – ja Sveitsi saattaa olla ensimmäinen valtio maailmassa KIELTÄMÄÄN ne

Sveitsistä uskotaan tulevan ensimmäinen maa kieltämään deodorantit, jotka sisältävät alumiinisuoloja. Tämä seuraa vuonna 2016 tehtyä tutkimusta, joka osoitti, että myrkyllisillä kemikaaleilla voi olla roolinsa rintasyövän puhkeamisessa. Maan Kansallinen neuvosto äänesti luvuin 126 vastaan 58 sen puolesta, että laki hyväksyttäisiin ohjeistamaan Sveitsin liittoneuvostoa harkitsemaan alumiinisuolojen kieltoa antiperspiranteissa. Sääntö myös kannustaa Sveitsin liittoneuvostoa tekemään tutkimuksen, joka todistaisi kausaalisen suhteen deodorantin käytön ja kasvaneen rintasyöpäriskin välillä.

Alumiinisuolot ovat aktiivinen ainesosa, jota käytetään monien markkinoilla olevien antiperspirantti- ja deodoranttituotteiden valmistuksessa ja joka auttaa estämään ylimääräistä hikoilua sekä torjuu kehon hajuja. Myrkyllinen kemikaali toimii liukenemalla hikeen ja tukkimalla hikirauhasen. Lisäksi kemikaali vähentää iholla olevan kosteuden määrää. Joka tapauksessa sellaisen ilmiön havaittiin edistävän kasvamista rintakudoksessa. Tutkijat huomauttivat, että suurin osa antiperspirantti- ja deodoranttituotteista sisältävät tätä syöpää aiheuttavaa kemikaalia.

World Health Organization (WHO) raportoi, että rintasyöpä on edelleen kaikkein vallitsevin syöpä naisten keskuudessa maailmanlaajuisesti. WHO:n vuoden 2013 globaalin terveysarvion mukaan yli 508 000 naista kaikkialla ympäri maailmaa kuolivat rintasyöpään yksistään vuonna 2011. Organisaatio huomautti myös, että vaikka rintasyövän ajateltiin aikaisemmin olevan vallitsevampi kehittyneissä maissa, lähes puolet rintasyöpätapauksista ja 58 prosenttia kuolemista tapahtuivat vähemmän kehittyneissä maissa.

 

Yksityiskohdat deodorantti-rintasyöpätutkimuksesta

Tutkimus, joka julkaistiin lehdessä ”International Journal of Cancer” viime vuoden syyskuussa, palveli pääasiallisena katalyyttinä Sveitsin viimeisimmälle siirrolle asettaa pannaan alumiinisuolat deodoranttien tuotannossa. Ryhmä tutkijoita Geneven yliopistosta tutkivat myrkyllisten kemikaalien vaikutusta hiiriin, osana tutkimusta. Tutkijaryhmä havaitsi, että pitkittynyt altistus vaaralliselle kemikaalille oli yhteydessä eläinten rintakudoksen kasvainkasvun kanssa. Tämä voisi myös laukaista syövän metastasoimaan muihin kehonosiin, varoitti tutkijaryhmä. Tutkija varoitti, että ihmisten, etenkin naisten, tulisi välttää tuotteita, jotka sisältävät alumiinisuoloja. Niin ikään hän kehotti, että kemikaali kiellettäisiin samalla tavalla kuin asbesti.

”Luulen, että meidän pitäisi välttää kaikkia alumiinisuoloja sisältäviä deodorantteja. Ja on hyvin vaikeaa olla varma, että niin sanotut ”ilman alumiinia” -merkit olisivat todella ilman sitä…asbesti on halpaa, sillä on hyvin houkutteleva teollinen potentiaali ja kesti 50 vuotta asettaa se pannaan. Toivomme, ettei kestä niin pitkään asettaa alumiinisuoloja pannaan”, sanoi yksi tutkimuksen päätekijöistä, André-Pascal Sappino, verkkosivulla TheLocal.ch.

Joka tapauksessa ulkopuolinen asiantuntija kumosi tutkimuksen väitteen ja osoitti merkittävän sudenkuopan tutkimuksesta: se tehtiin eläinmalleilla. Asiantuntija huomautti myös, että löydöksien ei tulisi vaikuttaa deodoranttien ja antiperspiranttien käyttöön naisten keskuudessa.

”Tämä tutkimus katsoo erityisesti laboratoriossa ja hiirissä kasvatettuihin hiirten soluihin, ja meidän tarvitsee laittaa sen löydökset samaan asianyhteyteen edellisen ihmisen rintasyöpää tutkivan tutkimuksen kanssa. Tutkimukset, joissa tutkittiin antiperspirantin tai deodorantin käyttöä naisilla, eivät ole jatkuvasti osoittaneet hyviä todisteita yhteydestä rintasyöpään. Tämänhetkisten todisteiden kanssa ei ole syytä naisille olla huolissaan niiden käytöstä, liittyen rintasyöpäriskiin. On joka tapauksessa vakiintuneita keinoja, joilla kaikki naiset voivat vähentää taudin riskiä, mukaan lukien alkoholin kulutuksen vähentäminen, terveellisen painon ylläpitäminen ja säännöllinen liikunta.”, sanoi Breast Cancer Now:n pääjohtaja paronitar Delyth Morgan verkkoartikkelissa osoitteessa HuffingtonPost.co.uk.

Lähteet:

DailyMail.co.uk

HippocraticPost.com

WHO.int

TheLocal.ch

HuffingtonPost.co.uk

http://fourwinds10.com/siterun_data/health/harmful_products/news.php?q=1530977832