Käännös: 7 tekijää pohdittavaksi jos teille kerrotaan liian korkeasta kolesterolitasosta

Tohtori Mercola

12.1.2014

 

Kun avasin ensimmäisen klinikkani 80-luvun keskivaiheilla, kolesterolista ja liian korkean tason pelosta puhuttiin harvoin, ellei kolesterolitasosi ollut yli n. 330.

Joka tapauksessa vuosien kuluessa kolesterolista tuli yleinen nimi asialle, joka täytyy pitää mahdollisimman alhaisena tai muutoin saa kärsiä seuraukset. Tänä päivänä ravintorasvat ja kolesteroli kuvataan edelleen tyypillisesti pahimpina ruokina, joita voit syötä.

Tämä on valitettavaa, sillä nämä myytit itse asiassa vahingoittavat terveyttäsi. Kolesteroli on yksi kaikkein tärkeimmistä molekyyleistä kehossasi; korvaamaton solujen rakentamisessa ja stressi- ja seksihormoonien sekä D-vitamiinin tuotannossa.

Koska kolesterolihypoteesi on väärä, tämä tarkoittaa myös sitä, että suositellut terapiat – vähärasvainen, matalakolesterolinen ruokavalio ja kolesterolia alentavat lääkitykset – tekevät enemmän pahaa kuin hyvää.

Esimerkiksi statiinihoito on suurilta osin haitallista, kallista ja on muuntanut miljoonia ihmisiä potilaiksi, joiden terveyteen lääke vaikuttaa epäsuotuisasti. Kuten on huomannut tohtori Frank Lipman esitellyssä artikkelissa:

”Lääkäriammattikunnalla on pakkomielle alentaa kolesterolianne, koska on olemassa harhaan johdettuja teorioita kolesterolista ja sydäntaudeista.

Miksi haluaisimme alentaa sitä, kun tutkimus itse asiassa osoittaa, että kolme neljäsosaa ihmisistä, joilla on ensimmäinen sydänkohtaus, on normaali kolesterolitaso, ja kun tiedot yli 30 vuoden ajalta hyvin tunnetusta Framinghamin sydäntutkimuksesta osoitti, että suurimmassa osaa ikäryhmistä korkea kolesterolitaso ei liittynyt kuolemien kasvuun?

Itse asiassa vanhempien ihmisten kohdalla kuolemat olivat yleisempiä matalan kolesterolitason kohdalla. Tutkimus on selkeä – statiineja määrätään väärän hypoteesin pohjalta, ja ne eivät ole harmittomia.”

Artikkelissaan Tohtori Lipman keskustelee seitsemästä asiasta, joista sinun täytyy tietää, ennen kuin puhut lääkärisi kanssa kolesterolitasostasi. Alkajaisiksi on tärkeää ymmärtää, että tavanomainen näkemys, jossa kolesteroli aiheuttaa sydäntauteja, pohjautuu vakavasti virheelliseen tutkimukseen alusta alkaen.

 

#1: Virheellinen kolesterolitiede on tehnyt arvaamatonta vahinkoa…

Tämä lukee mukaansa tohtori Ancel Keysin v. 1953 seitsemän maan tutkimuksen, joka yhdisti ruokarasvan syömisen sepelvaltimotautiin. Kun Keys julkisti analyysinsä, joka väitti todistavansa tämän yhteyden, hän valikoivasti sisällytti informaatiota vain seitsemästä maasta, vaikka hänen saatavillaan oli tietoa 22 maasta.

Hänen pois jättämät tutkimukset olivat niitä, jotka eivät sopineet hänen ennakkoon muodostettuun hypoteesiin. Kun tieto kaikista 22 maasta on analysoitu, korrelaatio katoaa. Kaiken lisäksi, kuten tohtori Lipman totesi:

”Tänä päivän valtavirta-ajattelu kolesterolista pohjautuu suurelti vaikuttaneeseen mutta virheelliseen 1960-luvun tutkimukseen, joka tuli siihen lopputulokseen, että paljon lihaa ja maitotuotteita syövillä miehillä oli korkea kolesterolitaso ja sydäntautien määrä.

Tämä tulkinta juureutui ja antoi nostetta sille, mistä tuli laajalle levinnyt viisaus viimeisten 40+ vuoden ajaksi: jätä tyydyttyneet rasvat, niin kolesterolitasosi ja sydäntaudin riski putoaa.

Tämä auttoi luomaan joukkoryntäyksen luoda vähärasvaisia/rasvattomia frankensteinruokia laboratoriossa ja aloittamaan monien miljoonien dollarien kolesterolia alentavien lääkkeiden liiketoiminnan sydäntaudin riskin alentamisen toivossa. Toimiko se? Ei.

Sen sijaan, että ihmisistä olisi tehty terveempiä, meillä on lihavuus- ja diabetesepidemia, joka nostaa sydäntautien määrää – tuskin se lopputulos, jota toivoimme.”

#2: Kolesteroli on tärkeää terveydelle

Kolesteroli, pehmeä ja vahamainen aine, löytyy niin verenkierrostasi kuin jokaisesta kehosi solusta, jossa se auttaa tuottamaan solukalvoja, hormoneja (mukaan lukien seksihormonit testosteroni, progesteroni ja estrogeeni) ja sappinestettä, joka autta sinua sulattamaan rasvaa.

Se on myös tärkeää D-vitamiinin tuotannolle, joka on elintärkeää hyvälle terveydelle. Kun auringonvalo iskee paljaalle ihollesi, kolesteroli ihollasi muuttuu D-vitamiiniksi. Se myös toimii eristeenä hermosoluillesi.

Kolesteroli on myös tärkeää aivojen terveydelle ja auttaa muistojesi muodostumisen kanssa. HDL-kolesterolin matala taso on yhdistetty muistin huonontumisen ja Alzheimerin taudin kanssa ja voi myös kasvattaa masennuksen, sydänkohtauksen, väkivaltaisen käyttäytymisen ja itsemurhan riskiä.

#3: Kolesterolin kokonaismäärä ei kerro sinulle juurikaan mitään terveysriskistäsi

Maksasi valmistaa noin kolme neljäsosaa tai enemmän kehosi kolesterolista, joka voidaan jakaa kahteen eri tyyppiin:

  • Korkeatiheyksinen lipoproteiini tai HDL: tämä tunnetaan ”hyvänä” kolesterolina, joka voi itse asiassa ehkäistä sydäntauteja.
  • Matalatiheyksinen lipoproteiini tai LDL: tämä ”huono” kolesteroli kiertää veressäsi ja voi perinteisen ajattelutavan mukaan pakkautua verisuoniisi, muodostaa plakkia, joka saa verisuonistasi kapeita ja vähemmän joustavia (ateroskleroosi). Jos veritulppa muodostuu yhteen näistä kapeutuneista verisuonista, jotka johtavat sydämessi tai aivoihisi, siitä voi seurata sydänkohtaus tai aivoinfarkti.

Kun nuo kaksi kolesterolin eri tyyppiä on määritelty, on huomioimisen arvoista, että on olemassa todella vain yhdenlainen kolesteroli, kuten tohtori Ron Rosedale alla oli aiemmin selittänyt.

Jakaminen HDL:ään ja LDL:ään pohjautuu siihen, miten kolesteroli yhdistyy proteiinipartikkeleiden kanssa. LDL ja HDL ovat lipoproteiineja – proteiineihin yhdistettyjä rasvoja. Kolesteroli on rasvaliukoinen, ja veri on suurimmaksi osaksi vettä. Jotta se kulkisi veressäsi, kolesterolia kuljettaa lipoproteiini, joka luokitellaan tiheyden mukaan.

Isot LDL-parkikkelit eivät ole haitallisia. Vain pienet ja tiheät LDL-partikkelit voivat olla potentiaalisesti ongelma, kun ne puristuvat verisuoniesi sisäpinnan lävitse. Jos ne hapettuvat, ne voivat aiheuttaa vahinkoa ja tulehduksen.

Täten olisi täsmällisempää sanoa, että on olemassa ”hyviä” ja ”huonoja” lipoproteiineja (toisin kuin hyvää tai huonoa kolesterolia). Tohtori Stephen Sinatra, lautakunnan pätevöittämä sydänlääkäri, ja Chris Kresser, L.Ac, lisensoitu yhtenäistävä lääkekliinikko, ovat molemmat käsitelleet tätä asiaa aikaisemmissa haastatteluissa. Jotkut ryhmät, kuten National Lipid Association (NLA), alkavat nyt siirtää huomiota kohti LDL-partikkelinumeroa sen sijaan, että keskittyisivät LDL-kolesteroliin ja kolesterolin kokonaismäärään, jotta sydäntautiriskisi voitaisiin arvioida paremmin. Mutta se ei ole vieläkään levinnyt yleisesti. Kuten oli mainittu esitellyssä artikkelissa:

”Siitä johtuen sinulla vio olla verta, joka kuhisee vähemmän hälyyttävästä LDL-partikkelista, ja silti sinulle määrätään statiineja. Ja uusien kiistanalaisten – ja minun kirjassani vaarallisten – ”laajempien verkko”-ohjesääntöjen kanssa, joita on ehdottanut American College Of Cardiology ja American Heart Association, odottakaa sitä tapahtuvan paljon useammin. Uudet ohjesäännöt saavat arviolta 15 miljoonaa aikuista lisää (plus muutama lapsi myös) ”soveliaiksi” ottamaan statiineja ja alentamaan heidän numeroitaan, riippumatta siitä, minkä tyyppistä LDL-kolesterolia heillä on.”

 

#4: Kaivaudu syvemmälle riskitekijöihisi…

Onneksi, kun kerran tiedät partikkelikokonumeroista, voit ottaa kontrollin terveydestäsi ja joko kysyä lääkäriltä tätä testiä tai tilata sen itse. Kresser suosittelee käyttämään NMR LipoProfilea. Kaikki suuret laboratoriot tarjoavat sitä, mukaan lukien LabCorp ja Quest. Kuten tohtori Lipman mainitsi, jos lääkärisi kertoo sinulle, että kolesterolisi on liian korkea pohjautuen standardiin lipidiprofiiliin, kokonaisemman kuvan saaminen on tärkeää – etenkin, jos sinulla on perheessä historiaa sydäntaudeista tai muista riskitekijöistä. Hän kirjoittaa:

”Tivatkaa lääkäriltänne katsantoa ja arviota muihin usein ylenkatsottuihin mutta mahdollisesti tärkeämpiin tekijöihin, jotka voivat tuoda valoa yksilölliseen tilanteeseesi – nimittäin testejä, joka tutkivat hs-C-reaktiivista proteiinia, LDL-kolesterolin partikkelikokoja (joskus kutsutaan NMR-lipoprofiiliksi), lipoproteiinia (a) ja fibrinogeeniseerumia. Nämä mitattavat fyysiset vihjeet auttavat ratkaisemaan muutaman palapelin palan lisää ja sallimaan sinut ja lääkärisi kehittämään henkilökohtaistetun ohjelman auttamaan hallitsemaan riskiäsi, ilman kolesterolilääkkeitä tai niiden kanssa. Jos lääkärisi ei ole kiinnostunut katsomaan lääketieteellisen pellin alle, sitten on ehkä aika vaihtaa uuteen mekaanikkoon.”

 

#5: Suhtaudu hyvin varovaisesti statiinia puoltaviin tutkimuksiin

Lääkevalmistajat sponsoroivat suurimman osan statiinia puoltavista tutkimuksista, joka tyypillisesti vinouttaa tulokset heidän hyväkseen. Mikä pahempaa, intressien selkkauksista on tullut enemmän sääntö kuin poikkeus, kun ohjenuoria luodaan. Esimerkiksi American Heart Associationin (AHA) ja American College Of Cardiology (ACC) vuonna 2013 antaman uudistetun ja erittäin ristiriitaisen kolesterolihoidon ohjesäännön loivat joukko ihmisiä, joilla oli ristiriitaisia intressejä. Tämä lukee mukaansa:

  • Pääkirjoittaja, tohtori Neil J. Stone, joka on statiinin käytön vahva kannattaja on saanut kunniaa opetusluennoista seuraavilta tahoilta: Abbott, AstraZeneca, Bristol-Myers Squibb, Kos, Merck, Merck/Schering-Plough, Novartis, Pfizer, Reliant, ja Sankyo. Hän on toiminut myös konsultanttina Abbotille, Merckille, Merck/Schering-Ploughille, Pfizerille ja Reliantille.
  • Toinen listattu kirjoittaja, Jennifer Robinson, myönsi New York Timesille vuonna 2011, että hän vastaanotti tutkimusrahaa seitsemältä yhtiöltä, joka luki mukaansa joitain kolesterolilääkkeiden huippumyyjiä.
  • Jälleen toinen kirjoittaja, C. Noel Bairey Merz, vastaanotti luentokunniaa Pfizeriltä, Merckiltä ja Kosilta sekä on toiminut konsultanttina Pfizerille, Bayerille ja EHC:lle (Merck). Hän on myös vastaanottanut rajoittamattomia lahjoituksia lääketieteen opetuksen jatkamiseen seuraavilta tekijöiltä: Pfizer, Procter & Gamble, Novartis, Wyeth, AstraZeneca ja Bristol-Myers Squibb Medical Imaging. Lisäksi tutkimusavustusta Merckiltä. Hänellä on myös osakkeita seuraavissa yhtiöissä: Boston Scientific, IVAX, Eli Lilly, Medtronic, Johnson & Johnson, SCIPIE Insurance, ATS Medical ja Biosite.

 

#6: Määritelkää oikea tarpeenne kolesterolia madaltavalle lääkkeelle

Kuten tohtori Lipman oli todennut, kolesterolia madaltavia lääkkeitä ei vaadita eivätkä sovi suurimmalle osalle ihmisiä – etenkin, jos korkea kolesteroli ja pitkäikäisyys kulkevat suvussasi. ”Joka tapauksessa älä pelkää vastata ja kertoa lääkärillesi, että mieluummin vältät lääkehoitoja.”, hän kirjoittaa. ”Olettaen, ettet ole kriittisessä tilanteessa, keskustelkaa mahdollisuutta kokeilla holistisempaa lähestymistapaa saada arvosi alas sille tasolle, jota pidetään normaalina tai terveellisenä alueena, pohjautuen kaikkiin erityisiin riskitekijöihisi, ei ainoastaan kolesterolilukuihisi.

Lisänä aiemmin mainittuihin testeihin, mukaan lukien NMR Lipoprofiili, seuraavat testit voivat antaa sinulle paljon paremman arvion sydäntautiriskistäsi kuin pelkästään koko kolesterolin määrä:

  • HDL/kolesterolisuhde: HDL:n prosenttiosuus on hyvin vahva sydäntaudin riskitekijä. Jaa vain HDL-tasosi kolesterolin kokonaismääräsi kanssa. Tämän prosenttimäärän tulisi ihanteellisesti olla yli 24 prosenttia.
  • Triglyseridi/HDL-suhde: voit myös tehdä saman asian triglyseridiesi ja HDL-tasosi kanssa. Sen prosentin pitäisi olla alle 2.
  • Paastoamisen aikainen insuliinitasosi: mikä tahansa ateria tai välipala, jossa on paljon hiilihydraatteja, kuten fruktoosia ja jalostettuja viljoja, luo nopean nousun veren glukoositasolle ja sen jälkeen insuliinille vastaamaan kasvua verensokerin määrässä. Liiallisen hiilihydraatin syömisestä vapautunut insuliini edistää rasvan kerääntymistä ja tekee vaikeampaa kehollesi päästä eroon ylimääräisestä painosta. Liiallinen rasva, etenkin mahasi ympärillä, on yksi suurista sydäntauteihin vaikuttajista.
  • Paastoamisen aikainen verensokeritasosi: tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmisillä, joilla on paastoamisen aikainen sokeritaso luokkaa 100-125 mg/dl, oli lähes 300 prosenttia kasvanut riski saada sepelvaltimotauti kuin ihmisillä, joilla oli taso alle 79 mg/dl.
  • Rautatasosi: rauta voi olla hyvin vahva oksidatiivinen stressi, joten jos sinulla on liian korkea rautataso, voit vahingoittaa verisuoniasi ja kasvattaa sydäntaudin riskiä. Ihanteellisesti sinun tulisi valvoa ferritiinitasojasi ja varmistaa, etteivät ne ole paljoa yli 80 ng/ml. Yksinkertaisin tapa madaltaa niitä kohonneiden arvojen tapauksessa on lahjoittaa vertasi. Jos se ei ole mahdollista, voit saada terapeuttisen phlebotomian, joka eliminoi tehokkaasti liiallisen raudan kehostasi.

Tärkeä sivuhuomautus: jos päätät ottaa statiinilääkettä, sinun täytyy varmistaa, että otat CoQ10:tä tai ubikinolia sen kanssa. Yksi neljästä yli 45-vuotiaasta amerikkalaisesta ottaa tällä hetkellä statiinilääkettä, ja suurimmalle osalle ei kerrota, että heidän tarvitsee ottaa koentsyymi Q10:tä puskuroimaan lääkkeen joitain tuhoisimpia sivuvaikutuksia vastaan. Kuten tohtori Sinatra oli selittänyt aikaisemmin, statiinit eivät vain sulje kolesterolin tuotannon reittejä, mutta myös useita muita biokemiallisia polkuja, mukaan lukien CoQ10 ja skvaleeni – jälkimmäisen tohtori Sinatra uskoo olevan olennainen ehkäisemään rintasyöpää.

Statiinin aiheuttama skvaleenin vähentyminen voi myös nostaa immuunijärjestelmäsi toimintahäiriön riskiä. Lääkkeen aiheuttama CoQ10:n vähentyminen on syy sille, miksi statiinit voivat kasvattaa akuutin sydänkohtauksen riskiä. Joten jos otat statiinilääkettä, sinun TÄYTYY ottaa koentsyymi Q10:tä lisäravinteena. Et kykene saamaan sitä tarpeeksi ruokavalion kautta. Tohtori Sinatra suosittelee ottamaan ainakin 100 milligrammaa (mg), mutta suositeltavasti 200 mg:aa korkealaatuista CoQ10:tä tai ubikinolia päivittäin.

 

#7: Keskity nostamaan HDL-arvoasi

Sydäntautitiede on edelleen epätarkkaa. Kuten tohtori Lipman kirjoitti: ”Lopullisesti, mitä enemmän HDL-arvoa korottavia askeleita otat, sitä paremmat mahdollisuudet, ja jos kykenet tekemään sen ilman lääkkeiden apua, sitä parempi.” Mitä nämä askeleet itse asiassa ovat? Lieneekö turha sanoakaan, että ruokavaliollasi on paljon tekemistä asian kanssa, ja askel numero yksi on olla huomioimatta tavanomaista neuvoa syödä vähärasvaisen ja vähäkolesterolisen ruokavalion mukaisesti. Tohtori Lipman sisällyttää 10 strategian listan, joka auttaa vähentämään sydäntautiriskiäsi, joka korreloi varsin täsmällisesti omien suosituksieni kanssa. Tämä lukee mukaansa seuraavat:

Korvaa prosessoidut ruoat (jotka ovat kyllästetty jalostetulla sokerilla ja hiilihydraateilla, prosessoidulla fruktoosilla ja transrasvoilla – kaikilla, jotka edistävät sydäntauteja) kokonaisilla, prosessoimattomilla tai minimaalisesti prosessoiduilla ruoilla, ihanteellisesti luomulla ja/tai paikallisesti kasvatetulla.

Vältä lihoja ja muita eläintuotteita, kuten maitotuotteita ja munia, jotka ovat peräisin suljetuissa eläinruokintajärjestelmissä olevista eläimistä. Sen sijaan suosi ruoholla syötettyjä ja laiduntavia vaihtoehtoja, jotka ovat kasvatettu luomustandardien mukaan.

Eliminoi rasvattomat ja vähärasvaiset ruoat ja lisää terveellisten rasvojen käyttöä. Puolet väestöstä kärsii insuliiniresistanssista ja hyötyisi syömällä 50–85 prosenttia päivittäisestä kalorimäärästään terveistä tyydytetyistä rasvoista, kuten avokadoista, ruoholla syötetystä luomumaidosta, raakamaidosta, luomulaidunnetuista munankeltuaisista, kookospähkinöistä ja kookosöljystä, kuumentamattomista pähkinäöljyistä, raakapähkinöistä ja ruohosyötetyistä lihoista. Rasvattomat ja vähärasvaiset ruoat ovat yleensä prosessoituja ruokia, joissa on paljon sokeria, joka nostaa pienten ja tiheiden LDL-partikkelien määrää.

Omega-3- ja omega-6-suhteen tasapainottaminen on myös avain sydänterveyteen, sillä nämä rasvahapot auttamat rakentamaan solut verisuonissasi, jotka tekevät prostasykliinin, joka saa veresi virtaamaan sulavasti. Omega-3:n puutos voi aiheuttaa tai pahentaa vakavia terveysongelmia, sekä henkisiä että fyysisiä, ja voi olla merkittävä tekijä jopa 96 000:n kuolemaan joka vuosi.

Tarvitsette myös oikeat määrät kalsiumia, magnesiumia, natriumia ja kaliumia, ja jokaista näistä on yleisesti saatavilla kokoruokavaliossa. Jotta saisit enemmän tuoreita vihanneksi ruokavalioosi, harkitse mehustamista.

Optimoi D-vitamiinitasosi. Jotkut tutkijat, kuten tohtori Stephanie Seneff, uskovat, että D-vitamiinitason optimoiminen tavanomaisen auringolle altistumisen kautta voi olla avain optimoimaan sydänterveytesi, toisin kuin ottamalla lisäravinnetta suun kautta. Jos valitset ottaa lisäravinteen, kasvatat silloin myös tarvettasi K2-vitamiinille.

Optimoi suolistosi terveys. Syömällä säännöllisesti hapatettuja ruokia, kuten hapatettuja vihanneksia, auttavat sinua antamaan suolistollesi hyödyllisiä bakteereita, joilla voi olla tärkeä rooli estämään sydäntauteja ja lukemattomia muita terveysongelmia.

Lopeta tupakointi ja vähennä alkoholin kulutusta.

Liiku säännöllisesti. Liikunta on itse asiassa yksi turvallisimmista ja tehokkaimmista keinoista estää ja hoitaa sydäntauteja. Vuonna 2013 tutkijat Harvardissa ja Stanfordissa tutkivat 305 satunnaistettua ja kontrolloitua testiä ja tulivat päätäntöön, että fyysisen aktiviteetin ja sydäntautilääkityksen välillä ”ei ollut tilastollisesti huomattavia eroavaisuuksia”. Kovatehoisen intervallitreenin, joka vaatii murto-osan aikaa verrattuna perinteiseen peruskestävyysharjoitteluun, on osoitettu olevan erityisen tehokas.

Kiinnitä huomiota suun terveyteen. On olemassa vakuuttavia todisteita, jotka yhdistävät hampaittesi ja ientesi tilan erinäisiin terveysongelmiin, mukaan lukien sydäntaudit. Yhdessä vuonna 2010 tehdyssä tutkimuksessa ne, keillä oli pahin suuhygienia, kasvattivat sydäntautin kehittämisriskiään 70 prosenttia verrattuna niihin, jotka hampasivat hampaansa kahdesti päivässä.

Vältä statiineja, sillä näiden lääkkeiden sivuvaikutukset ovat lukuisat, kun taas hyödyistä voidaan väitellä. Minun näkemyksessäni ainoa ihmisryhmä, joka voi hyötyä kolesterolia alentavista lääkkeistä, ovat ne, keillä on geneettinen perheeseen kuuluva hyperkolesterolemia. Tämä on tila, jota leimaa epätavallisen korkea kolesteroli, jolla on tapana olla vastustuskykyinen madaltamiseen elämäntyylistrategioiden kautta, kuten ruokavaliolla ja liikunnalla.

Lähde: http://fourwinds10.com/siterun_data/health/holistic_alternative_medicine/news.php?q=1421177412